De gevolgen van duivenoverlast

    

duiven-op-bedrijfspandWilde duiven en andere vogels lijken op het eerste gezicht onschuldig en onschadelijk.  Ze worden algemeen aanvaard in het straatbeeld en zelfs gevoerd. Toch zijn vogels vaak verantwoordelijk voor onhygiënische situaties en schade aan gebouwen. De vogelsoort die de meeste overlast veroorzaakt is de stadsduif.

Stadsduiven zien er vaak vies uit, waarom dat is heb je in mijn vorige blog kunnen lezen. Maar dat ze er vies uit zien is niet het ergste. Veel vervelender voor eigenaren en beheerders van gebouwen is dat duiven gebouwen bevuilen met hun uitwerpselen. Eén enkele duif produceert gemiddeld 14 kilo poep per jaar. Duivenpoep geeft het pand en de omgeving een onsmakelijk aanzien. Daarbij zijn de uitwerpselen ook schadelijk voor de bouwkundige staat van gebouwen. Het zuur in de uitwerpselen kan onherstelbare schade veroorzaken aan onder andere voegwerk, steen, beton en verflagen. Gebouwen gemaakt van kalksteen of zandsteen zijn het meest gevoelig voor de gevolgen van deze zuren. Ook leiden de uitwerpselen van duiven tot corrosie van daken. Jaarlijks worden miljoenen euro’s uitgegeven aan het schoonmaken en herstellen van panden aangetast door duivenpoep.

duif-op-nestOok duivennesten veroorzaken aanzienlijke schade aan gebouwen. Duiven planten zich het gehele jaar door voort, waardoor ze op ieder moment van het jaar op zoek zijn naar nestgelegenheid. Duiven kiezen bij voorkeur leegstaande panden uit om hun nest in te bouwen. Via een gebroken ruit of een loszittende dakpan komen ze binnen. Maar ook als een pand in gebruik is weten duiven een geschikte plek te vinden voor hun nest. Denk hierbij aan goten, schoorstenen en richels. Regenpijpen, goten en afvoeren kunnen verstopt raken door de nesten en waterschade veroorzaken. Duiven bouwen hun nest daarnaast regelmatig in het buitendeel van de airconditioning of in schoorstenen, waardoor deze verstopt raken.

Naast dat duivennesten schade aan gebouwen veroorzaken zijn het ook broedplaatsen voor schadelijke insecten zoals teken, vlooien en mijten en ziektekiemen. Duiven hebben zelf weinig last van deze insecten en ziektekiemen, maar wij des te meer.

Duiven leven gezamenlijk, het is niet ongewoon dat tientallen vogels een gebouw delen. Vindt je één nest, dan zijn er vaak veel meer te vinden. Waarom duiven uitgerekend jouw pand uitkiezen om op te rusten of hun nest op te bouwen lees je in de volgende blog.

Stadsduiven
Duivenwering helpt duivenoverlast te voorkomen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *