De eerste mier

    

de-eerste-mier-van-2014Dit is hem dan. De eerste mier die door een van mijn collega’s werd waargenomen deze week. Erg vroeg voor mijn gevoel, maar het is dan ook niet echt heel erg koud geweest deze winter en de laatste weken hebben we erg mooie dagen gehad. Het is ook niet de eerste mier die waargenomen is in Nederland, op de site van Waarneming.nl te zien.

Mieren worden in de winter minder actief omdat zij energie putten uit warmte. Hierdoor kunnen zij dus nauwelijks bewegen als het erg koud is.

Zodra mieren uit hun ‘winterslaap’ ontwaken, zullen zij op zoek gaan naar voedsel. Het zijn echte zoetekauwen, de reden dat de keuken voor mieren een favoriete plek kan worden. De grootste voedselbron voor mieren is honingdauw, een zoete afscheiding van bladluizen. Maar zij hebben ook eiwitten nodig om te overleven. In de natuur vinden zij deze in noten, zaden of in andere insecten. Je hebt het vast wel eens gezien, een groepje mieren dat een dood insect naar het nest aan het trekken is. Buiten dat ze op zoek zullen gaan naar voedsel, gaan ze ook weer hard aan de slag aan het bouwen van hun nesten en het uitbreiden van hun territorium.

Mieren zijn nuttig omdat zij opruimers zijn in de natuur. Maar op het moment dat ze met een flinke kolonie hun weg naar jouw keuken hebben gevonden of ze door het graven van hun nesten onder de tegels in de tuin, allerlei verzakkingen en zandophogingen veroorzaken, worden ze toch wel vervelend. Je kunt het een en ander natuurlijk voorkomen door je keuken, maar ook bijvoorbeeld je tuintafel goed schoon te houden en voedsel goed af te dekken. Zorg ook dat vuilnis goed afgesloten is. De zandvoegen van je bestrating kun je voorzien van een versteviger of een speciale voegmortel. Verwijder ook oude stukken hout uit de tuin, dit kan aantrekkelijk zijn voor bepaalde mieren, maar ook voor wespen.

Mochten alle tips onverhoopt toch niet werken en je ziet door de mieren, je tuin of keuken niet meer, dan kun je ons altijd inschakelen. We zullen dan gedurende het seizoen een aantal keer langskomen om de mieren te bestrijden en je op deze manier van dit probleem afhelpen.

Nu de mieren het blijkbaar warm genoeg vinden om zich weer te laten zien, gaat het bij mij ook kriebelen. Laat de lente maar komen!

Bedwantsen in het hotel
Het ontwaken van de lieveheersbeestjes

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *