Bruine ratten

    

ratJe kent vast het gezegde, “als de kat van huis is, dan dansen de muizen”, waarbij de muizen als best sympathieke beestjes overkomen, tot op zekere hoogte zelfs ook ratten. Met hun mooie vacht en oren kunnen ze je erg veel aan Mickey Mouse doen denken. Lief, schattig en onschadelijk.

Helaas zijn muizen en ratten niet zo sympathiek als ze soms lijken en wij zouden willen denken, ze kunnen namelijk behoorlijk schade aanrichten.

Schade door muizen en ratten

  • Muizen en ratten hebben scherpe tanden en kunnen kabels, plastic en deuren kapot knagen.
  • Ze kunnen voedingsmiddelen en andere goederen beschadigen en besmetten. (De buik van knaagdieren, nat door urine, kan bacteriën en ziektes overbrengen op werkbladen, tafels en alle andere gebieden waar de knaagdieren gelopen hebben.)
  • Ze hebben een karakteristieke geur – knaagdieren verspreiden een naar muskus een ammonia ruikende geur die vooral sterk is in (half) gesloten ruimtes en bij grote aantallen. Als je eenmaal weet hoe muizen en ratten ruiken, dan ruik je hun aanwezigheid direct.
  • Ze kunnen ziektes zoals salmonella verspreiden. Ratten kunnen ook de ziekte van Weil verspreiden.

Momenteel krijg ik steeds meer te maken met meldingen van bruine ratten. Meldingen van een particulier zoals, de tegels in de tuin zijn aan het verzakken, of er is een vogel in het vogelhuisje opgegeten. Bedrijven melden vaak schade aan hun voorraad en/of aan gebouwen. Telkens worden dezelfde vragen gesteld. “Waardoor komt dit?” en “Wat kan ik er aan doen?”

Deze meldingen lijken op schade veroorzaakt door bruine ratten, maar altijd zoeken we eerst uit of het daadwerkelijk om een bruine rat gaat. Door de uitwerpselen te bekijken kan er al heel gauw worden aangetoond of het om een bruine rat gaat of een ander dier. Keutels van bruine ratten (Latijn: Rattus norvegicus) zijn pindavormig en ongeveer 2 centimeter lang. Je kunt ook buiksmeer terug vinden op veel belopen plekken (afvoerpijpen, randen etc). Buiksmeer zijn bruin/zwarte vettige vegen die je op de grond of tegen de wand aan kun zien.

Mocht je het ‘geluk’ hebben een diertje te spotten, dan kun je dit natuurlijk ook aan hun uiterlijk zien. Je moet dan wel snel kijken en goed weten waar je op moet letten. Bruine ratten hebben een stompe snuit, kleine oren en een dik (meestal) bruin lijf.

Vinden we meerdere van deze kenmerken weten we zeker dat het om bruine ratten gaat en zal de ongediertebestrijder starten met de meest geschikte bestrijdingsmethode voor jouw situatie. In de meeste gevallen begint dit met wering en het nemen van preventieve maatregelen. Door eerst preventieve maatregelen te nemen, zorgen we ervoor dat er geen nieuwe ratten naar binnen kunnen dringen.

Door Dean Breukelaar

Speel een spelletje met ongedierte
Leen je lamp maar eens uit…
Reacties
  1. de graeve petro
    • Nicole

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *