Boven het verlaagde plafond

    

ongedierte-op-het-plafondVerlaagde plafonds zie je vooral in bedrijfsruimtes, maar ook nog wel in woningen. Als we eens een plafondplaat moeten optillen, omdat een lamp kapot is, komt er vaak een hoop stof naar beneden. De meesten onder ons, doen dit daarom liever niet. Er zijn dus maar weinig mensen die weten wat er zich daar boven hun hoofd afspeelt.

Boven verlaagde plafonds kan zich van alles afspelen, waardoor er uiteindelijk ook een overlast op de vloer kan ontstaan. Zo kunnen muizen via open ventilatievoegen toegang tot de spouwmuur vinden, om zich vervolgens van daaruit niet alleen richting een eventuele kruipruimte te verplaatsen maar ook richting een verlaagd plafond. Als zij dan verdere toegang naar beneden vinden via openliggende plafondplaten of niet goed afgewerkte doorvoeren ontstaat er ook een overlast van muizen op de vloer.

Een overlast van vliegen die heerlijk aan hun winterslaap willen beginnen, kan ook op het plafond beginnen. Zwarte ratten zoeken ook graag hogere plekken op en ik heb zelfs weleens bruine ratten op verlaagde plafonds meegemaakt. Een kakkerlakkenplaag die via de bovenburen naar beneden komt, zal zich ook als eerste via een verlaagd plafond verplaatsen.

Buiten recente overlast kunnen er ook sporen achterblijven van oude overlast van ongedierte. Boven de plafondplaten is niet een plek waar we dagelijks kijken. En de schoonmaker komt er ook niet. Op het moment dat er werkzaamheden op het verlaagd plafond moeten plaats vinden, kan dit een verkeerd beeld geven van de huidige situatie. Het komt weleens voor dat Rentokil gewaarschuwd wordt dat er zich een enorme muizenplaag op het plafond bevindt, die niet meer recent blijkt te zijn. Daarnaast is het uiteraard ook niet hygiƫnisch om onder oude uitwerpselen van muizen te werken of wonen. Belangrijk is dus altijd deze uitwerpselen te verwijderen om zo een actueel beeld te blijven houden. En til af en toe eens een plafondplaat op om te kijken wat er zich op het plafond afspeelt.

Beestjes in de kerstboom
Witte wollige vlokken op de vliering

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *