Bezige bijen

    

honingbij“Mama! Kom snel!” hoor ik mijn dochter schreeuwen vanaf de andere kant van het plein. Eenmaal hijgend aangekomen op het terras waar ik in het zonnetje nip van mijn ijsthee, komt ze met haar armen in haar zij voor me staan. Haar konen helemaal rood en verhit; “mama, Desi is gewond”. Ik heb nog nooit van de naam Desi gehoord, maar ren achter mijn dochter aan naar de plaats delict.

Een plukje kinderen zitten gebukt bij een struik. Eenmaal aangekomen blijkt dat het bewuste slachtoffer geen gewond kind, maar een gestrande bij is. Desi is overduidelijk uitgeput geraakt in haar zoektocht naar voedsel. Om mijn bezorgde dochter gerust te stellen pak ik Desi voorzichtig op en zet haar op een perkje met wilde rozen neer waar ze direct aan de slag gaat. Een paar minuten later vliegt ze weg, mijn dochter joelend en juichend achterlatend.

Vroeger had ik dat nooit aangedurfd. Ik ben altijd al doodsbang voor wespen, geweest maar gek genoeg hebben bijen mijn hart gewonnen. Bijen zijn vredelievende beestjes; ze doen je niks zolang je hen met rust laat. Bovendien zijn bijen zeer nuttig. Wespen zijn op hun beurt wat agressiever en daarom onvoorspelbaar, vandaar ook mijn angst voor wespen.

Bijen zijn altijd bezig; De koningin zorgt voor uitbreiding (ze legt soms wel 1900 eitjes per dag!) en de werkbijen zorgen voor de nectar en het bestuiven van onze planten en bloemen. Ze produceren honing, wat niet alleen heerlijk is, maar ook nog eens een natuurlijk antibioticum is gebleken. Het menselijk lichaam breekt het echter te snel af om doeltreffend als antibiotica toe te kunnen passen, maar vanwege de weldadige effecten van honing op de huid vindt je het wel steeds vaker terug in verzorgingsproducten.

Naarmate het weer warmer wordt, stromen de meldingen van wespennesten op onze afdeling ook weer binnen. Een deel van deze meldingen blijken uiteindelijk te gaan over een bijennest. Meestal probeer ik vast te stellen of het écht om wespen gaat, bij twijfel vraag ik om foto’s. Bijen (en hommels) zijn beschermd. Sommige soorten dreigen uit te sterven en om deze reden mogen ze niet bestreden worden. Onze servicemedewerker kán en mág geen bestrijding uitvoeren wanneer ter plaatse blijkt dat het toch om een bijennest gaat.

Zolang een bijennest geen gevaar oplevert voor de omgeving kun je het nest het beste laten zitten en met rust laten. Wanneer een nest wel een risico op zou kunnen leveren, bijvoorbeeld wanneer een nest zich bevindt in of nabij een woning, ziekenhuis of vlakbij mensen die allergisch zijn voor bijensteken kan een imker het nest verplaatsten door middel van het wegvangen van de koningin.

wespEen wesp herken je aan de bekende “wespentaille” en hun gladde zwart met geel gestreepte lijf. Meestal lopen de strepen van een wesp in het midden ook in een agressief puntje naar beneden en lijkt het lijf uit twee delen te bestaan. Bijen zijn behaard en zijn meestal meer donkerbruin met lichtbruin gestreept.

Wanneer je deze twee beter kunt onderscheiden zit je wellicht (net als ik), ook iets rustiger in je tuin wanneer er bijen tussen de bloemen en planten zoemen. Door dit nuttige beestje gewoon zijn gang te laten gaan draag je ook bij aan het voortbestaan van dit mooie en nuttige beestje.

Veel spinnen in huis
Faraomieren
Reacties
  1. wanda bijster

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *