Begin op tijd, want de tijd vliegt voorbij!

    

koe-met-vliegenVliegen in de stal zijn irritant, onhygiënisch, ze wekken stress op en laten vieze sporen na. Kortom een soort ongedierte waar je graag wat aan gedaan wilt hebben.

Het vliegenseizoen is nu op z’n einde, het perfecte moment dus om na te denken over volgend seizoen. Nu zit de last van afgelopen zomer namelijk nog vers in het geheugen en is men er eigenlijk al over uit dat het volgend jaar anders moet.

Het biologisch bestrijden van vliegen is een veel besproken onderwerp bij de agrariër. Wanneer ik over iets anders begin dan over de reguliere middelen om vliegen te bestrijden, is de interesse snel gewekt. Onze natuurlijke bestrijders, de roofvliegen en de sluipwespen hebben aan de keukentafel alle aandacht. De agrariër wil dan ook alles weten: Hoe groot zijn ze? Waar leven ze? Waar komen ze vandaan? Maar wat toch wel de meest voorkomende vraag is: “Krijg ik dan geen overlast van deze vliegen en/of wespen?” Het mooie antwoord hierop is natuurlijk: “Nee!” De roofvlieg is namelijk lichtschuw waardoor hij niet boven het rooster komt en de sluipwesp is zo klein dat je er met een vergrootglas bij moet om deze überhaupt te zien. Er volgt een gerustgestelde agrariër, dan kan er gesproken worden over het aantal kokers, de leverschema’s en de kosten.

De meeste agrariërs verwachten een veel hogere prijs bij een biologische vliegenbestrijding, maar wat ik in de praktijk tegen kom, is dat de kosten even hoog zijn als bij chemische bestrijding. Afgelopen week zat ik nog met een melkveehouder om tafel om en vergelijk te maken. Hij was zeer geïnteresseerd in de werking maar zei gelijk: “Hier zal wel een hoog prijskaartje aan hangen?!” Toen ik hem vroeg wat hij het afgelopen jaar had gedaan aan vliegenbestrijding, kwam hij aan met een hele lijst chemische middelen. De kosten van deze producten hadden we bij elkaar opgeteld en ik had de jaarprijs met bestrijding van roofvliegen en sluipwespen ernaast gelegd. Toen kwam het antwoord: “Dit had ik niet gedacht en als ik bedenk dat ik er ook nog minder tijd aan kwijt ben…” Hierbij dus een overtuigde agrariër met een mooi gedegen plan om in het voorjaar van 2016 biologisch de strijd met vliegen aan te gaan.

Mijn advies is dan ook, begin op tijd want de tijd ‘vliegt’ voorbij!

Door: Jantine Sloot

Hoe zit dat nou, met die nieuwe wetswijzigingen voor agrariërs?
Na de LIV beurs in Hardenberg een Drone winnen?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *