Beestjes in de kerstboom

    

ongedierte-in-de-kerstboomHeb jij de kerstboom al staan? Bij ons op kantoor staat al een hele mooie boom en ik heb van het weekend mijn boom gekocht. De ballen en versieringen moet ik er nog in hangen, maar na het lezen van het onderzoek van de Noorse entomoloog Bjarte Jordal vrees ik dat er al genoeg in mijn kerstboom hangt. Jordal heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar het aantal beestjes in onze kerstbomen, dit kunnen tot wel 25.000 beestjes zijn. Hij trof springstaarten, takluizen, motten, mijten en spinnen aan in kerstbomen.

Gelukkig acht Jordal de kans dat wij beestjes door ons huis zien kruipen klein. Hij verwacht dat de beestjes in de boom blijven, omdat zowel de boom als onze huizen te droog voor hen zijn. Ze zullen snel doodgaan, door de droogte en doordat er niet genoeg te eten is voor ze in het beperkte aantal planten wat wij doorgaans in onze huizen hebben staan. De insecten in de kerstboom brengen geen schade toe aan ons meubilair en de kans op een allergische reactie, bijvoorbeeld door huisstofmijt, is erg klein. Er moeten dan wel erg veel mijten in de boom zitten.

Jordal heeft nog meer goed nieuws voor degenen die nu al overal jeuk hebben en de stofzuiger en stofdoek al hebben gepakt. De bomen die speciaal gekweekt zijn voor kerst zullen minder insecten bevatten, dan de kerstboom die wij uit onze eigen tuin naar binnen halen. Ik zou er alleen daarom nog maar even over nadenken voordat je een boom met kluit koopt en die na de kerst buiten verder laat groeien, om deze volgend jaar weer in huis te zetten.

Om ons na zijn verhaal over alles wat in onze kerstbomen leeft nog enigszins gerust te stellen adviseert Jordal een lokaal gekweekte boom te kopen. Een verleidelijk idee, is om de boom uit te schudden voordat je deze naar binnen brengt. Jordal geeft aan dat je dit niet moet doen, omdat dit de boom beschadigd. Hij besluit zijn verhaal met dat wij eigenlijk niets te vrezen hebben, in onze kamerplanten leven ook insecten. Niet heel geruststellend.

Mocht je toch erg nieuwsgierig zijn wat je in je boom hebt zitten? Schud deze dan na de kerst uit op een wit laken. Op het laken kun je de eventuele beestjes zien liggen. Gelukkig heb ik mijn boom in het tuincentrum af flink geschud, en heb ik de boom een flink eind over de parkeerplaats moeten zeulen. Ik hoop maar dat de meeste beestjes eruit zijn gevallen. Slecht idee volgens Jordal, maar ik wilde zeker weten dat niet bij de minste aanraking alle naalden uit zouden vallen.

Ondanks dat het waarschijnlijk dus allemaal wel mee valt met de beestjes, kun je alle ellende voorkomen door een kunst kerstboom te kopen. Hoewel hier na een aantal jaar een behoorlijke hoeveelheid stof in kan zitten en in stof zitten ook beestjes… Dit jaar staat er een echte boom, ik heb nu weer een jaar lang om erover na te denken of ik volgend jaar een echte of een nep kerstboom koop.

Pas op voor oplichters in ongediertebestrijding
Boven het verlaagde plafond

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *