Bedwantsen, en de gevolgen ervan

    

BedwantsDe laatste tijd horen en lezen we steeds meer over bedwantsen. Het probleem verspreidt zich wereldwijd, ook in Nederland komen er steeds meer meldingen binnen van hotelgasten en gezinnen die gebeten worden. De bedwants is een klein insect dat zich verstopt in en rondom je bed om, wanneer je ’s nachts ligt te slapen, uit de schuilplaats te komen en je bloed te drinken. Om deze reden worden ze dan ook bedwants of bed bugs genoemd.

Toen ik startte bij Rentokil had ik nog nooit van een bedwants gehoord. Maar al tijdens de trainingen werd mij snel duidelijk dat dit voor mij een van de meest vervelende soorten ongedierte is die je in huis kan hebben. Niet alleen omdat het een vies en angstaanjagend idee is dat je bloed etende insecten in je bed of huis hebt zitten, maar ook omdat het probleem met een normale insecticide behandeling heel moeilijk op te lossen valt.

Wat voor impact de bedwants op mensen kan hebben, werd mij al heel snel duidelijk toen ik mijn eerste melding kreeg. Ik kwam bij een gezin dat een aantal maanden daarvoor op vakantie was geweest in Amerika. Sinds ze terug waren gekomen, werden ze in het begin af en toe wel eens gestoken of gebeten, maar wisten niet wat het zou kunnen zijn. Totdat de huisarts aan gaf dat het wel eens om bedwantsen kon gaan. De mensen hadden natuurlijk op internet al het een en ander uitgezocht en informatie ingewonnen alvorens met Rentokil contact op te nemen.

Bedwants-inspectieIk heb de mensen uitgelegd dat dit insect niet alleen in je bed, maar ook achter plinten, stopcontacten, kastjes en zelfs schilderijen kan zitten. De bewoners en kinderen gaven aan al niet meer in hun eigen bed te slapen, maar met zijn allen beneden in de woonkamer te overnachten. Ze konden het niet meer aan om in een bed te gaan liggen waarvan ze wisten dat het vol zit met bijtend ongedierte. De bewoners zaten er zowel psychisch als fysiek helemaal doorheen. Ze sliepen slecht, omdat ze ’s nachts met een zaklamp constant om zich heen naar de bedwantsen aan het zoeken waren. Ondanks dat wij weten dat het ontzettend moeilijk is om toch in je eigen bed te gaan liggen, adviseren we je toch om dit te doen.

De reden waarom we dit adviseren is omdat anders hetzelfde gebeurt als bij dit gezin. Uiteindelijk bleken de bedwantsen niet alleen in de slaapkamers te zitten, maar ook in de woonkamer en de rest van de begane grond. Een bedwants kan namelijk per nacht 15 tot 20 meter per nacht afleggen voor een bloedmaaltijd. Binnen enkele maanden na de vakantie had het gezin dus de woning van onder tot boven vol zitten met deze bloedzuigende insecten.

Rentokil heeft het probleem voor dit gezin opgelost. Dit hebben we niet met een insecticide behandeling gedaan, maar door middel van een speciale Entotherm behandeling, in welke Rentokil gespecialiseerd is. Entotherm doodt de bedwants en de eitjes in één behandeling. De behandeling heeft bij dit gezin 2 volledige dagen geduurd, omdat de bedwantsen niet alleen maar in de slaapkamer zaten.

Mocht je in de toekomst dus een vermoeden hebben dat je een bepaald soort insect in huis hebt, ga er niet zelf mee aan de slag en wacht vooral niet te lang, maar bel direct een professionele ongediertebestrijder. Hadden deze mensen dat gedaan, dan hadden ze zich waarschijnlijk een behandeling voor de begane grond en een dag uit huis zijn bespaard.

Door: Jesse de Groot

Global Handwashing Day: tien weetjes over handhygiëne
Spannende spinnen in Natuurmuseum Nijmegen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *