Alles wat je moet weten over het Zika virus

    

Wanneer je hoort over ziektes die verspreid worden door muggen denk je al gauw aan malaria of knokkelkoorts. Maar als je de recente ontwikkelingen hebt gevolgd dan weet je dat er nog een ziekte is die veroorzaakt wordt door muggen… het Zika virus.

Wat onze experts zeggen over het Zikavirus

Sinds 1 februari 2016 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het Zika virus tot een wereldwijde volksgezondheidscrisis verklaard. Sindsdien is het Zika virus over de hele wereld vaak in het nieuws geweest.

Wat is het Zika virus?

Het Zika virus is een virus dat verbonden is aan muggen. De Aedes muggensoort zijn de belangrijkste dragers van deze ziekte en zijn verantwoordelijk voor de recente uitbraken van het Zika virus in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en de Stille Oceaan.

Tijdlijn van het Zika-virus

Ook al zijn symptomen van het Zika virus relatief mild en herstellen de meeste mensen binnen 2-7 dagen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie dat bij grote uitbraken in Frans Polynesië en Brazilië in 2013 en 2015 de nationale gezondheidsorganisaties potentiële neurologische en auto-immune complicaties hebben gerapporteerd.

ThinkstockPhotos-473456494

Bekende symptomen van Zika:

• Huiduitslag
• Bindvliesontsteking (rood oog)
• Spier- en gewrichtspijn
• Hoofdpijn
• Koorts

De Wereldgezondheidsorganisatie meldt ook dat er in Brazilië een verhoging is gezien in de spierziekte het Guillain-Barré syndroom, en baby’s die geboren worden met microcefalie een aandoening waarbij de schedel en hersenen niet volledig ontwikkeld zijn. Beide kunnen worden gelinkt aan de stijging van het aantal Zika gevallen.

Symptomen van het Zikavirus

Hoe wordt Zika overgedragen?

Het Zika virus wordt voornamelijk overgedragen door de beet van een besmette mug van de Aedes familie, dezelfde die ook knokkelkoorts en het chikungunya virus verspreiden. De muggen raken geïnfecteerd met Zika na het bijten van een geïnfecteerde persoon. Als de mug eenmaal is besmet kan hij makkelijk het virus overbrengen aan anderen. Het virus kan ook worden overgebracht van moeder op kind als de moeder is besmet. Het CDC (Amerikaans Centrum voor Ziekte Controle en Preventie) verklaart dat een moeder die kort voor de bevalling is besmet, het virus kan overdragen op haar kind. Ze leggen ook uit dat er tot op heden geen meldingen bekend zijn van verspreiding van de ziekte via borstvoeding. Zika kan ook worden overgebracht via seksueel contact en bloedtransfusies.

Wereldwijde verspreiding van Zika  

Er wordt aangenomen dat Zika zich door de Verenigde Staten heeft verspreid door reizen. Mensen die reizen naar gebieden waar Zika voorkomt, raken zelf geïnfecteerd en brengen het onbewust ThinkstockPhotos-509042380mee naar hun thuisland. Het CDC verklaart dat er tot op heden 618 gevallen van Zika zijn gemeld in de Verenigde Staten die worden gekoppeld aan reizen.

Behandeling tegen Zika

Tot op heden is er nog geen vaccinatie om Zika te voorkomen. Vanwege de relatief milde symptomen van Zika zijn er geen specifieke behandelingen, maar er is bewezen dat reguliere bestrijding van koortsverschijnselen en -symptomen het meest effectief is.

Behandeling van het Zika-Virus

Wat kun je zelf doen als je Zika hebt?

• Veel rusten.
• Veel water drinken om uitdroging te voorkomen.
• Pijnstillers innemen zoals Ibuprofen en Paracetamol
• Als de symptomen verergeren, direct medische hulp en advies zoeken.

Hoe kan je een Zika besmetting voorkomen?

Zika kan worden voorkomen door de volgende noodzakelijke maatregelen tegen muggen:
• Gebruik een klamboe tijdens het slapen.
• Gebruik insect werende middelen.
• Draag lange mouwen.
• Verwijder stilstaand water uit emmers en schotels.
• Gebruik ventilatoren om lucht door kamers te circuleren.

Voorkomen van het Zikavirus

Hoe bestrijd je overlast van muggen?

De meest effectieve manier om van muggen af te komen is door de hulp in te roepen van een professionele ongediertebestrijder. Rentokil is een van de wereldwijde leiders in ongediertebestrijding en actief in bijna 70 landen. Onze professionele ongediertebestrijders bieden deskundig advies, diensten en oplossingen om je te helpen muggen van een plek te verwijderen, waarmee het risico op aan muggen verwante ziekten wordt verlaagd.

Last van muggen? Neem hier contact op voor snelle en effectieve bestrijding van muggen.
Verras je smaakpapillen op de K.I. SAMEN Belevingsdagen
Vliegen en de ziekten die ze kunnen verspreiden

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *