Alles over zilvervisjes

    

Zilvervisjes komen vaak voor in huizen in Nederland, maar veel mensen weten niet wat het voor beestjes zijn. Andere mensen hebben er zelfs nog nooit van gehoord. Op deze pagina leggen we uit wat zilvervisjes precies zijn.

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes (Lepisma saccharina), ook wel bekend als suikergast, zijn kleine vleugelloze insecten die behoren tot de orde Thysanura (Franjestaarten), waar ook de ovenvisjes en papiervisjes toe behoren. Ze danken hun naam aan hun zilverachtige kleur, fijne schubben en wiebelende beweging, waardoor ze op een vis lijken. Zilvervisjes zijn zilverachtig-blauw of zilvergrijs van kleur en zijn ongeveer 10 mm tot 12 mm groot. Zilvervisjes zijn te herkennen aan 1 paar draadvormige antennen of voelsprieten op de kop, 3 paar geelbruine poten en 3 staartdraden aan de achterkant. Ze zijn voornamelijk ‘s nachts actief en kunnen zich met hoge snelheid voortbewegen. Zilvervisjes worden door sommige mensen ook wel onterecht “zilvervliesjes” of “zilvervlies beestjes” genoemd. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van zilvervliesrijst.

infographic over het uiterlijk van een zilvervisje

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Zilvervisjes kruipen van huis naar huis en van kamer naar kamer door kleine kieren en gaten in muren en plafonds. Zilvervisjes leven op vochtige, warme plekken en leven daarom graag in nieuwbouwhuizen. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk uitermate geschikt voor deze kleine beestjes omdat er nog jarenlang vocht uit het het beton en hout verdampt dat gebruikt is bij de bouw van de huizen. Je komt ze vaak tegen op warme, vochtige plaatsen zoals de badkamer, slaapkamer, zolder en kelder.

Het feit dat zilvervisjes van vochtige en warme omgevingen houden is de reden waarom mensen soms zilvervisjes in bed tegenkomen. Je bed wordt namelijk iedere nacht verwarmd door je eigen lichaam en het zweet en de adem die je in je slaap uitscheidt zorgt voor een vochtig matras dat een zeer geschikte omgeving is voor zilvervisjes. Het is dan ook erg belangrijk om je kamer regelmatig te luchten en ventileren.

Wat is de oorzaak van zilvervisjes?

Mensen vragen zich vaak af wat de oorzaak is van last van zilvervisjes. Je vindt ze vaak op warme, vochtige plaatsen. De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Ze leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kun je de overlast beperken. Er wordt vaak gedacht dat het te wijten is aan slechte hygiëne in huis. Dit is echter niet waar.

Infographic over waar zilvervisjes in huis voorkomen

 

Leggen zilvervisjes eitjes?

Ja, sommige zilvervisjes leggen tot wel 20 eitjes per dag. De eitjes zijn moeilijk te vinden, doordat ze vaak verborgen liggen in barsten en kleine spleten. Zilvervisjes worden ongeveer 2 á 3 jaar oud en kunnen in hun leven dus heel veel jongen voortbrengen.

infographic over de voortplanting van zilvervisjes

Wat eten zilvervisjes?

Zilvervisjes eten zetmeelhoudende en koolhydraatrijke producten zoals broodkruimels, meel, pasta en aardappelen. Je kunt ze dan ook vaak tegenkomen in de keuken. Een bijzonderheid is hun vermogen om cellulose te verteren, waardoor ze in staat zijn om alleen maar papier en behang te eten. Daarnaast kunnen ze verschillende maandenlang zonder voedsel.

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Wanneer zilvervisjes in grote aantallen voorkomen kunnen ze schade veroorzaken aan bijvoorbeeld papier, schilderijen, boeken, behang en zelfs pleisterwerk. Daarnaast kunnen ze rondlopen in de keuken en voedsel besmetten met kiemen zoals bacteriën en schimmels die aan hun poten kleven. Het hebben van zilvervisjes is vooral erg vervelend, vooral als je ze in de slaapkamer of zelfs in je bed tegenkomt, zeker als je je beseft dat ze hun hele leven blijven vervellen en je deze vervellingshuidjes dus overal in huis en in bed tegen kunt komen. Zilvervisjes zijn in kleine aantallen niet schadelijk, echter zijn er wel verhalen bekend van mensen die last kregen van ademhalingsklachten wanneer er veel zilvervisjes in huis aanwezig zijn.

infographic over schade die zilvervisjes kunnen aanrichten

 

Heb je last van zilvervisjes en wil je ze laten bestrijden door een professionele ongediertebestrijder? Neem dan nu contact op met Rentokil Pest Control via 0800  237  8745 of stuur een e-mail.

Neem contact met ons op

Ook muizen houden van Kerst
Kakkerlakken en de ziektes die ze verspreiden

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *