Aangevallen door vruchtmotten

    

RestaurantNietsvermoedend begon ik aan mijn inspectie bij een klein restaurant. Ik kwam hier preventief om te voorkomen dat ze last zouden krijgen van muizen. Ik had echter niet verwacht dat ik aangevallen zou worden door een ander soort ongedierte.

Al geruime tijd droeg ik een feromoon op zak. “Altijd handig”, had een collega me ooit toevertrouwd. “Zo kom je snel genoeg achter de aanwezigheid van bepaald ongedierte”. Nou, dat was nu dus het geval. Ik zat van top tot teen onder de vruchtmotten. Een feromoon is een seksuele lokstof die mannetjesmotten aantrekt. Hiermee werken wij bij Rentokil om vast te kunnen stellen of er vruchtmotten zijn en hoe groot de plaag ongeveer is. Alleen had ik nu van mezelf een lokmiddel gemaakt! Snel haalde ik het feromoon uit mijn zak en lichtte de klant in. Hij had wel af en toe iets zien vliegen, maar was zich niet bewust van de overlast. De klant zag het niet eens als een probleem, tot ik hem uitlegde wat vruchtmotten zijn en hoe ze zich voortplanten.

Vruchtmotten leggen hun eitjes namelijk op voedingsmiddelen en grondstoffen. Uit deze eitjes komen larven, die zich aan deze producten voeden. De larven verpoppen zich uiteindelijk en na een tijd komen er motten uit. De larven zijn het schadelijkst, de andere levensstadia tasten niets aan. Op het moment dat je vruchtmotten ziet vliegen is het kwaad dus al geschied.

Samen met de klant controleerde ik de voorraad. We vonden een aantal aangevreten producten en verpakkingen met larven, waardoor de klant ook wel in zag dat het niet hygiënisch was. Dit wil je je klanten niet voorschotelen als ze komen eten! De aangetaste voorraad werd direct verwijderd en de ruimte werd door mij behandeld om zo de resterende aanwezige motten en larven aan te pakken. Zo kan iedereen weer met een gerust hart in het restaurant komen eten.

Wie is de vruchtmot?

vruchtmot-plodia-interpunctellaDe vruchtmot is een voorraadinsect en het volwassen exemplaar (imago) is 1 à 2 cm groot met een spanwijdte van 1,5 tot 2 cm. De vruchtmot heeft roodbruine vleugels met witte tot een geelachtige basis. De larve is ongeveer 1 tot 1,5 cm. De ontwikkeling van ei tot imago duurt ongeveer 35 dagen en het vrouwtje legt in 1 tot 18 dagen tot wel 500 eitjes! Met een maand kan er dus een flinke besmetting ontstaan. De eitjes worden gelegd op onder andere cacao, chocoladeproducten, granen, gedroogde groente en vruchten, noten, meel en andere plantaardige producten. Maar denk ook aan gedroogde bloemstukjes, hier komen vaak gedroogde zaden in voor. De larven die uit de eitjes komen, voeden zich met deze producten. Volgroeide larven zullen het voedsel verlaten en een geschikte plek zoeken om zich te verpoppen. Dit kan bijvoorbeeld in naden en kieren van kastjes maar ook wanden van opslagruimtes.

Heb je last van vruchtmotten?

Het is belangrijk de bron te achterhalen en deze zo snel mogelijk te verwijderen. Zoek dus naar open  verpakkingen of zakken en verwijder deze. Aansluitend kun je nog een naden-en kierenbehandeling uit laten voeren door Rentokil om zo ook de andere levensstadia aan te pakken die wellicht al naden en kieren hebben opgezocht of uitgevlogen zijn en het liefst zo snel mogelijk nieuwe eitjes leggen. 

Om de kans op een nieuwe besmetting te voorkomen kun je de temperatuur in de desbetreffende ruimte zo laag mogelijk houden, binnenkomende goederen controleren op de aanwezigheid van insecten, levensmiddelen in afgesloten voorraadbussen bewaren en deze zo kort mogelijk opslaan.

 

Ongedierte waar wij de kriebels van krijgen
Voorkomen is beter dan genezen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *