7 tips voor meer vlinders in je tuin

    

vlinderNu het mooier weer wordt, vertellen we in de blog veel over zomerinsecten. Vooral de insecten die overlast veroorzaken, zoals mieren, wespen en vliegen. Maar er zijn ook zomerinsecten die velen van ons veel plezier geven, zoals vlinders.

Ik vind vlinders erg interessant, bij een bezoekje aan de dierentuin kan de vlindertuin altijd op mijn lange uitgebreide bezoek rekenen. In Nederland leven iets meer dan 50 dagvlinders en meer dan 2000 nachtvlinders. Nachtvlinders zijn niet alleen maar ’s nachts actief, er is een grote groep die ook overdag actief is. De meeste vlinders worden twee tot drie weken oud, maar er zijn ook vlinders die meer dan een jaar oud kunnen worden.

Debbie Hadley van About Insects houdt net als ik ook van vlinders. Ze geeft een aantal goede tips om je tuin vlinder-vriendelijk te maken.

  1. Vlinders houden van de zon. Vlinders kunnen namelijk hun lichaamstemperatuur niet regelen, ze hebben de zon nodig om warm te worden. Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin.
  2. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind. Dus staat er vaak veel wind in je tuin, zorg dan voor een windvrije plek met bijvoorbeeld wat grotere planten die de wind tegenhouden. Let wel op dat je de windvrije plek in de zon maakt.
  3. Zorg dat je planten in je tuin hebt die van maart tot oktober een bron zijn van nectar. Ook voor deze planten geldt, plaats ze zo veel mogelijk in de zon, uit de wind. Verschillende vlinders eten van verschillende planten, dus houd het niet bij één soort.
  4. Zorg dat er water beschikbaar is. En niet in de vorm van een drinkbakje, daar kunnen vlinders niet uit drinken. Een bakje met zand wat je elke dag nat maakt is perfect.
  5. Houd vogels zo veel mogelijk weg van je vlinderplek. Vogels zijn ook prachtige dieren, maar leven wel van insecten. Heb je een waterbakje voor vogels in je tuin, zet deze dan zo ver mogelijk van de ‘plek’ voor vlinders vandaan.
  6. Wil je nog meer doen? Plaats dan wat (rottend) fruit zoals appel, peer, druiven, meloen, banaan of sinaasappel in je tuin. Leg het fruit op een schaaltje of bakje, zodat je het ook gemakkelijk op kunt ruimen zodra het echt te rot wordt. Houd er wel rekening mee dat rottend fruit ook andere insecten aantrekt, dus zet de schaal niet naast je open deur, raam, of op je terras.
  7. Plant waardplanten voor rupsen. Veel rupsen zijn erg kieskeurig, maar er zijn ook rupsen die niet kieskeurig zijn en alle soorten planten eten. Wil je deze planten niet in je tuin, ook dan zullen er vlinders naar je tuin komen, zolang er maar voldoende nectaraanbod is.

Heb er vrede mee dat je je tuin moet delen met insecten. Vlinders zijn prachtig, maar rupsen kunnen een aantal van je planten deels wegvreten of beschadigen. Sommige rupsen eten kruiden die wij ook graag gebruiken. Plant dan wat extra zodat jij en de rups ervan kunnen eten. En het rottende fruit trekt naast vlinders ook andere insecten aan. Wil je dat niet, probeer de vlinders dan alleen te lokken met bloeiende planten vol nectar.

Helaas heb ik geen tuin, maar een balkon op het noordoosten, vol in de wind. Dus voor mij geen vlinder pret op het balkon, om van vlinders te genieten moet ik ergens anders heen.

Mieren in de keuken
Wie is het engst?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *