5 tips om vlooien te voorkomen

    

Flea circusOp vakantie gaan is heerlijk, maar thuiskomen is toch ook altijd weer fijn. Slapen in je eigen bed, de huisdieren weer zien. Wat is je hond of kat blij dat je er weer bent! Je stapt de drempel over, ademt de geur van je eigen huis diep in, zet je koffer neer en dan ineens voel je allemaal kleine beten op je onderbenen. Ook de vlooien zijn blij dat je weer thuis bent!

Iedere hond of kat heeft wel een paar vlooien. Het hele jaar door merk je daar weinig van. Honden en katten hebben beide kattenvlooien. Deze vlooien houden niet van het bloed van mensen. Zo lang je huisdier in de buurt is, zal de vlo jou dus niet bijten. Maar toen ging je op vakantie en je huisdier tijdelijk naar een huisdieren pension…

Elk vlooienvrouwtje legt honderden eieren na een bloedmaaltijd. Dit doet ze op of in de buurt van haar ‘gastheer’, jouw hond of kat. Bij afwezigheid van je huisdier worden de eitjes in de mand gelegd, of een andere plek waar je huisdier vaak verblijft. De eitjes komen na ongeveer 2 weken uit. De larven die uit de eitjes komen verstoppen zich in naden en kieren, onder plinten of onder de rand van de vloerbedekking. Daar eten ze dode insecten en de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na ongeveer 2 weken vormt de larve een cocon. Als de cocon met rust gelaten wordt, blijft de vlo in zijn cocon. Dit kan tot wel een jaar duren.

Bij terugkomst van vakantie is je huis een aantal weken ‘in rust’ geweest. De nieuwe vlooien hebben rustig in hun pop gewacht totdat ze gewekt werden door een trilling. Je stapt over de drempel en zet de koffer neer. Het signaal voor de nieuwe vlooien om uit hun pop te komen. Ze worden wakker en hebben honger. Helaas ben jij het eerste wat ze tegenkomen, want je huisdier heb je nog niet opgehaald.

5 tips

Voorkomen dat je hond of kat vlooien krijgt, is bijna onmogelijk. Zodra ze buiten zijn, kunnen ze vlooien krijgen via een andere hond of kat. Volg onderstaande tips op om een vlooienplaag te voorkomen.

  • Houd je huisdier vrij van vlooien. De dierenarts en dierenwinkel hebben hier goede middelen voor.
  • Stofzuig regelmatig en zorgvuldig. De larven zitten vooral op plaatsen waar je niet komt zoals naden, kieren, langs plinten, onder de hondenmand en onder de kast. Ga je op vakantie, gooi de stofzuigerzak dan direct weg na het zuigen, vlooien kunnen zich ook ontwikkelen in de stofzuigerzak.
  • Maak de slaapplaats, manden, matten en kleedjes van je huisdier regelmatig schoon. Was deze op 60°C.
  • Kunnen de manden en kleden van je huisdier niet gewassen worden? Klop deze dan buiten uit, zodat eventuele eitjes eraf vallen en hang de manden en kleden in de zon.
  • Kies voor laminaat of parket in plaats van vloerbedekking. Dit verkleint de kans op een vlooienplaag.
Ongedierte gaat niet met vakantie
Miljoenen mieren zie je toch alleen maar op TV?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *