10 Wetenswaardigheden over kakkerlakken

    

duitse-kakkerlakLast hebben van kakkerlakken in huis of bedrijf is geen pretje. Kakkerlakken zijn een serieus gevaar voor de gezondheid. Ze dragen diverse ziekten met zich mee, die ze vervolgens over zouden kunnen brengen op mensen. Enkele van deze ziekten zijn salmonella, dysenterie, gastro-enteritis en tyfus. Uitwerpselen van kakkerlakken kunnen daarnaast ook nog eens eczeem en astma veroorzaken.

Hieronder een aantal wetenswaardigheden over kakkerlakken:

  1. Kakkerlakken zijn van oorsprong afkomstig uit de tropen en subtropen.
  2. Er zijn minstens 4000 verschillende soorten kakkerlakken bekend over de hele wereld, maar het vermoeden bestaat dat dit er veel meer zijn.
  3. Kakkerlakken hebben een afgeplat lichaam waardoor zij gemakkelijk kunnen schuilen in naden en kieren.
  4. Kakkerlakken zijn alleseters. Bij gebrek aan voedsel kiezen zij voor producten die niet echt eetbaar zijn. Bij extreme honger eten ze ook wel soortgenoten op.
  5. Kakkerlakken gaan zuinig met hun energie om. Ze zitten het grootste deel van de tijd verborgen en komen in principe alleen tevoorschijn om te eten of te paren. Dit doen zij voornamelijk ’s nachts.
  6. Kakkerlakken beschikken over een sterk ontwikkeld geur -en smaakorgaan die maken dat ze zelfs in het donker eten kunnen vinden.
  7. Kakkerlakken behoren tot een van de oudste insectensoorten en komen al 200 miljoen jaar voor.
  8. Kakkerlakken behoren tot de groep van de snelste insecten. Sommige soorten bereiken een maximale snelheid van 130 cm/sec. Gemiddeld kan een kakkerlak 1 kilometer per uur afleggen. Dat lijkt niet veel, maar vergeet niet dat een kakkerlak veel kleiner is dan wij.
  9. Kakkerlakken kunnen zich in een snel tempo voortplanten als de omstandigheden gunstig zijn. De vrouwtjes leggen veel eitjes en de nimfen groeien snel. Ze kunnen dus erg snel een plaag worden en het is dan ook zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
  10. Er wordt vaak beweerd dat als je op een zwangere kakkerlak trapt, je de eitjes meeneemt onder je schoen en dat die eitjes dan later uit kunnen komen. Dit is niet waar. Kakkerlakken leggen hun eitjes in een eipakket. Sommige kakkerlakken dragen dit eipakket langere tijd bij zich. Het verhaal zal daar dus ook vandaan komen. Maar als je per ongeluk op een kakkerlak trapt, trap je ook het eipakket kapot. De eitjes kunnen niet overleven buiten het eipakket en zullen dus niet onder je schoen verder groeien en later uitkomen.
Bedwantsen in Amerika
Waspin

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *