10 weetjes over mieren

    

Ants at HomeMieren in de tuin zijn eerder vervelend, dan een plaag te noemen. In de meeste gevallen gaat het om de wegmier of om de glanzende houtmier, beide tuinmieren. Tuinmieren voeden zich voornamelijk met de honingdauw van bladluizen, met insecten, maar ook met mieren uit andere kolonies.

We weten allemaal dat mieren in hun zoektocht naar voedsel wel eens binnenshuis belanden. Misschien weet je ook wel dat er mieren zijn die voornamelijk binnenshuis leven. Hieronder enkele weetjes over mieren die je wellicht nog niet wist.

 1. De oudste fossiele mieren zijn ongeveer 100 miljoen jaar oud.
 2. Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden.
 3. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen. Vliegende mieren zijn alleen bepaalde tijden van het jaar aanwezig, wanneer de bruidsvlucht is. Dit is per soort verschillend.
 4. De bruidsvlucht van de tuinmier is in juli of augustus, dit is ook het moment dat vliegende mieren veel gezien worden.
 5. Bladluizen en mierenTuinmieren houden van bladluizen en beschermen hen tegen aanvallen van ‘roofdieren’ zoals lieveheersbeestjes. Bladluizen scheiden een kleverige stof uit op bladeren (honingdauw), waar mieren erg van houden. Bladluizen trekken niet alleen mieren aan, ze zijn ook slecht voor je planten, honingdauw bevordert de groei van schimmels en bladluizen zuigen het sap uit planten. Een van de beste manieren om van bladluizen af te komen, is alle bladeren die tekenen van schimmel hebben af te knippen. Of de bladluizen wegspoelen met de tuinslang of gieter.
 6. Tuinmieren komen naar binnen, op zoek naar zoet voedsel. Eenmaal zoetigheid gevonden zetten de werksters een spoor uit, wat door andere werksters gevolgd wordt. Ruim gemorste zoetigheid daarom altijd onmiddellijk op.
 7. De Faraomier leeft alleen binnenshuis en is zeer klein, 1-3 millimeter. Faraomieren leven in zeer grote kolonies.
 8. Faraomieren zijn alleseters met een voorkeur voor vlees(waren).
 9. Argentijnse mieren komen uit Brazilië en zijn waarschijnlijk via handelsverkeer over de gehele wereld verspreid. Ze bouwen hun nesten net als faraomieren binnenshuis op warme plaatsen.
 10. Argentijnse mieren eten ’s zomers kleine insecten, hun eitjes en poppen. In de winter eten ze levensmiddelen zoals brood en zoete producten.

Als je een mierennest in je tuin hebt, kun je deze het best met rust laten. Een kolonie kan uit wel 100.000 mieren bestaan. Laat bestrijding van het nest over aan een professionele bestrijder. Faraomieren moeten altijd door een professionele bestrijder bestreden worden, voor deze soort is geen doe-het-zelf product verkrijgbaar.

 

Een dag tussen de motten, vliegen en duiven
Een wespennest op een bijzondere plaats
Reacties
 1. H.Post
  • Anneke
 2. w. van asselen
  • Sander

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *