10 tips om wespen en daarbij wespensteken te voorkomen

    

Wespen-houden-van-eiwitrijk-voedselOnlangs kwam ik in ons dorp langs een koffie-/lunchzaak. Aangezien ik op fiets was, viel mijn oog heel kort op de tafelschikking van de loungetafeltjes die buiten stonden opgesteld. Het zag er gezellig uit met een bloemetje, een suikerpotje en de kaart. Maar er stond ook op ieder tafeltje een bakje met een citroen met daarin kruidnagels. Leuk! Pas later kwam ik erachter dat dat bedoeld was om wespen weg te jagen. Oh, dus daar was dat voor….

De laatste tijd merk ik dat ik de wespen die ik tegenkom erg agressief zijn. Ze blijven bij je vliegen en zelfs als je weg loopt, komen ze achter je aan. Ook om mij heen hoor ik dat vrienden en collega’s dat zo ervaren. En dat iedereen op zijn eigen manier de wespen op afstand probeert te houden. In het water springen was één van de opties die een collega gebruikte, maar die vind ik wat ver gaan. Hieronder tien andere manieren om wespen bij je weg te houden:

 1. Citroen met kruidnagel tegen wespenEen citroen of sinaasappel voorzien van kruidnagel.
 2. Gedroogd koffiedik aansteken op een schoteltje (zorg wel dat het blijft branden).
 3. Regelmatig de afvalbakken legen.
 4. Direct na het eten de tuintafel afnemen, zodat restjes voedsel niet lang blijven liggen.
 5. Dek limonade af met huishoudfolie en steek er een rietje in.
 6. Gebruik bij blikjes een speciaal dekseltje dat voorkomt dat wespen in het blikje kunnen kruipen.Dekseltje voor op blik tegen wespen
 7. Neem je tafel af met azijn, daar houden wespen niet van.
 8. Brand wierook.
 9. Zelf gemaakte wespenvalMaak een provisorische wespenval van plastic drinkflessen. Dit wordt niet altijd aanbevolen, omdat het de wespen juist aantrekt.
 10. Snipper een ui en laat deze op tafel staan.

Mocht dit allemaal niet geholpen hebben en ben je toch gestoken dan kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Zuig op de plek van de steek en spuug daarna je mond leeg.
 • Daarbij kun je de plek koelen met een ijsklontje. Zorg er wel voor dat je het ijsklontje in een doek wikkelt om blaren te voorkomen.

Vooral aan het eind van het wespenseizoen in augustus en september worden wespen agressiever, omdat voedsel dan schaarser wordt. Ze hebben dan ook meer behoefte aan eiwitten die in onze eigen maaltijden veelal volop aanwezig zijn. Uiteindelijk sterven de wespen bij de eerste nachtvorst, met uitzondering van de nieuwe koninginnen. Zij zoeken een beschutte plek op om te overwinteren. Waarna het volgend jaar allemaal weer opnieuw begint.

De eerste nachtvorst duurt nog wel een tijdje, dus heb je last van een wespennest romdom je woning, laat deze dan nog bestrijden, zodat je rustig kunt genieten van de laatste mooie zomerdagen.

Waarom "De duivenmeppende oma", Rentokil moet bellen
5 redenen waarom de duif en de rat op elkaar lijken

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *