10 tips om fruitvliegjes te voorkomen

    

FruitvliegjesAls je ooit te maken hebt gehad met fruitvliegjes in huis, en wie heeft dat nou niet, dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om van ze af te komen. Deze kleine vliegjes planten zich snel voort en kunnen lang nadat je alle verdachte groenten en fruit hebt weggegooid nog overlast geven. Het oplossen van een probleem met fruitvliegjes vereist soms best wat geduld en doorzettingsvermogen.

Weet jij zeker dat je alle bronnen hebt weggegooid en dat je alle plekken waar ze misschien wel broeden heb schoongemaakt? Hieronder 10 tips om van je fruitvliegjes probleem af te komen, met bronnen waar je misschien nooit aan hebt gedacht. Heb je geen last van fruitvliegjes? Volg deze tips dan ook om een plaag te voorkomen.

 1. Gooi al het rottend fruit en groente direct weg
  Zodra je een paar fruitvliegjes ziet, moet je direct je groente en fruit controleren. Alles dat overrijp is, kapot is (lekt), of is gesneden of open is moet je weggooien. Gooi het niet zomaar in de vuilnisbak, maar gooi het in een afgesloten plastic zak weg. Tenzij de prullenbak of kliko buiten staat, op een redelijke afstand van je huis, maar ook dan is het beter om de groente en het fruit eerst nog in een afgesloten plastic zak te doen. Ruim daarna eventueel achtergebleven restjes, zoals fruitsappen, goed op.
 1. Maak lege flessen en potjes schoon en breng ze naar de recycling
  Fruitvliegjes gedijen goed in flessen en potten waar ze iets zoets of gegist met een beetje vocht kunnen vinden. Dus lege flessen frisdrank, flessen wijn of bier en lege potjes die niet zijn schoongespoeld. Verzamel alle lege flessen, glas en plastic en al het andere plastic afval en breng het naar de recycling of terug naar de supermarkt voor statiegeld. Hebben de flessen plakkerige kringen achtergelaten? Maak dit dan schoon.
 1. Maak je keuken goed schoon
  Je verbaast je erover waar voedsel kan ophopen in een keuken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de stop van je gootsteen, zitten er restjes voedsel onder? Reinig ook de kookplaat grondig, ook onder de gaspitten, maak de afzuigkap schoon en maak schoon op en onder kastjes en apparatuur. Vergeet ook de koelkast en vriezer niet, vaak vind je hier restjes sap en andere voedselresten.
 1. Gooi GFT afval buiten weg
  Kijk bij overlast van fruitvliegjes de GFT prullenbak goed na. Als de fruitvliegjes boven de GFT prullenbak vliegen, is het tijd om deze eens goed schoon te maken. Totdat je de besmetting onder controle hebt, moet je alle GFT afval direct in de GFT-bak die buiten staat gooien. Heb je geen aparte GFT-bak, controleer dan je normale prullenbak. Hier kunnen ze ook uit komen.
 1. Doe direct de afwas, vooral wijn of sap glazen.
  Wacht niet tot het einde van de dag om de vaat te doen, vooral als het gaat om glazen met sap of wijn of messen met jam. Heb je geen tijd om direct de afwas te doen, spoel de vieze borden, glazen en het bestek op z’n minst goed af om het ergste vuil te verwijderen. Als je een vaatwasser hebt, spoel de vaat dan ook goed af, plaats het direct in de vaatwasser, doe deze goed dicht en zet deze zo vaak mogelijk aan.
 1. Controleer plaatsen waar je groente bewaart
  De meeste mensen slaan aardappelen, uien, en andere groenten op een koele, donkere plaats op. Als je niet van je fruitvliegjes afkomt, controleer deze opslagruimte dan op oude, rottende producten. Een oude aardappel of een zachte ui is genoeg om een fruitvliegjes populatie in stand te houden. Gooi zachte aardappelen of uien weg en maak de bak of plank waar je deze bewaart schoon voordat je de rest van de groente weer terug legt.
 1. Vervang de oude sponzen, zwabbers, of schoonmaakdoekjes.
  Fruitvliegen kunnen eitjes leggen op zure sponzen of dweilen. Als je niet onlangs je keukensponsjes hebt vervangen, doe het dan nu. Kijk ook of er fruitvliegjes vliegen rond je zwabber of mop. En gooi alle herbruikbare vaatdoeken in de was.
 1. Zorg ervoor dat alle deksels op potjes goed zijn gesloten.
  Fruitvlieg problemen komen soms door een niet goed afgesloten potje jam, gekonfijt fruit of andere producten in pot of blik. Check dus of al je potjes goed zijn afgesloten.
 1. Zet een paar azijn vallen in probleemgebieden.
  Soms is de snelste manier om van je insecten probleem af te komen de volwassen exemplaren te vangen of de doden. Gelukkig zijn fruitvliegjes zijn niet heel slim. Als er iets maar een beetje ruikt naar rottend fruit, gaan ze er direct op af. Plaats een paar ciderazijn vallen in je huis, en je kunt snel een heleboel fruitvliegjes gevangen hebben.
 1. Maak je afvoer schoon
  Fruitvliegjes vinden het prima om in het riool te leven, dus ze kunnen ook uit je afvoer komen. Denk je dat ze uit een (verstopte) afvoer komen? Zorg er dan voor dat je deze afvoer schoonmaakt.
Hoornaars
Hoe zijn we bedwantsen te slim af?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *